Tjen, Spar, Lån, Vind med EkstraLommepenge.dk
12 gode køreråd - Spar diesel og benzin.
Kør grønt - Spar på brændstoffet

Spar diesel og benzin ved at følge små lette køreråd. Lær hvordan du får bilen til at køre langt på en liter benzin eller en liter diesel, så du kan spare penge - og skåne miljøet!
Olieprisen stiger – og benzinprisen og dieselprisen er de seneste år steget og steget. Men få lette råd kan spare dig for penge. Tilpas hastigheden, se langt frem og tag unødvendig bagage ud af bilen - så er du allerede godt på vej til en besparelse på benzinregningen. Du kan sænke dit brændstofforbrug med helt op til 20 procent.

12 gode råd om energieffektiv køreteknik

1. Brems med motoren Hvis du slipper speederen helt og holder bilen i gear, så afbrydes indsprøjtningen af brændstof fuldstændigt. Du sparer altså brændstof ved at holde bilen i gear i stedet for at koble ud og køre i frigear frem mod f.eks. et lyskryds eller et sving. Husk dog altid at vise de bagvedkørende, at du bremser ved at røre let på bremsen med foden, så bremselyset aktiveres.

2. Kør i et så højt gear som muligt Ved bykørsel eller langsom landevejskørsel vil forbruget være 30-35 % højere ved at vælge 3. gear frem for 5. gear. Moderne biler kan sagtens tåle at køre i 5. gear allerede fra ca. 50 km/t.

3. Accelerer kvikt Første gear bør kun bruges til at rulle bilen i gang. Herefter accelererer du med gaspedalen trykket ca. halvt ned, og inden motoren når op over den nederste halvdel af omdrejningsområdet, skifter du til næste gear. Du kan godt springe et gear over og f.eks. skifte fra 2. til 4. gear eller fra 3. til 5. gear. Ved den ideelle acceleration kommer du op i den ønskede hastighed forholdsvist hurtigt.

4. Vær forudseende - følg med i trafikken Hver gang du bruger bremsen, koster det brændstof at komme op i fart igen. Derfor skal du afpasse farten, når du nærmer dig et lyskryds eller en anden forhindring, så du kan køre videre uden at bremse.

5. Tjek dæktrykket Når man cykler, mærker man tydeligt, hvis dækkene er flade. Det gør man ikke i en bil, hvor der er masser af kræfter tilovers. Men det koster brændstof at køre med for lavt dæktryk. Hvis dine dæk mangler 20 % luft stiger brændstofforbruget med 5-10 %. Derfor er det en god ide at tjekke dæktrykket jævnligt.

LÆS MERE OM DÆK OG DÆKTRYK HER!

6. Aircondition er dejligt - men det koster Aircondition - eller klimaanlæg, som det hedder på dansk - øger brændstofforbruget med op til 15 %. Du sparer derfor en masse brændstof, hvis du kan nøjes med at bruge ventilationssystemet.

7. Tøm bagagerummet Kører du rundt med noget tungt i bagagerummet? Som en tommelfingerregel kan man regne med, at 100 kg ekstra vægt øger brændstofforbruget med 4 %.

8. Afmonter tagbagagebærer og tagboks efter brug Bilfabrikanterne har brugt mange kræfter på at gøre bilerne så strømlinede som muligt. Derfor er det en dårlig idé at køre rundt med en tagbagagebærer eller tagboks, når ferien er forbi. En tagbagagebærer kan øge brændstofforbruget med et par procent, og en tagboks kan øge forbruget med helt op til 15 %.

9. Brug instrumenterne Mange biler har brændstofmålere, der kan vise både dit aktuelle forbrug, hvor langt du kører på literen i gennemsnit og hvor meget brændstof, du har brugt på hele turen. Brug instrumenterne og konkurrér med dig selv om at bruge mindst muligt brændstof på ture, du kører ofte, f.eks. til og fra arbejde.

10. Kør ikke for hurtigt Jo hurtigere du kører, desto større bliver luftmodstanden, og luftmodstand koster brændstof. Derfor kan en forøgelse af hastigheden fra f.eks. 110 km/t til 130 km/t give en stigning i forbruget på op til 20 %.

11. Undgå helt korte ture Bilture på under 3 km er ikke godt for bilen. Disse koldstarter slider hårdt på motoren og olien. Og bilen storforbruger brændstof- typisk vil bilen køre 4-6 km pr. liter - Så snup cyklen, den forbruger kun kalorier.

12. Giv bilen regelmæssig service Det er klart motoren skal være i perfekt form. Du skal sikre dig, at du bruger den korrekte olie. Undgå tilstoppet oliefilter og luftfilter. En dårlig vedligeholdt motor kan forøge dit brændstofforbrug med op til 50 %. Beskidte tændrør kan forøge dit brændstofforbrug med 5 %. Den korrekte olie vil forbedre din bils brændstofeffektivitet med 1-2 %. Tjek også for støv og snavs på bremseklodserne, da det kan koste dig 2-5 %